İMKANDER Derneği > FAALİYETLER |

Tunus'da İslami parti ve gruplarla görüştük

İMKANDER, 45 kişilik Türkiyeli heyetle Tunus'da devrim sonrasında iktidara gelen Nahda ve Selefi Islah Cephesi liderleriyle görüştü

Tunus'da İslami parti ve gruplarla görüştük

Ulustan Ümmete Gezi ve Diyalog Grubu 5 Ocak Cumartesi günü içlerinde İMKANDER'in de bulunduğu 45 kişiden oluşan ve çeşitli İslami STK'ların yöneticilerinin yer aldığı kalabalık bir heyetle Tunus'a gitti.

Nahda Hareketi Partisi’nin genel başkanlığını yapan Raşid Gannuşi aynı gün partinin genişletilmiş şura toplantısının yapıldığı Tunus’un Hammamat semtinde bulunuyordu. Misafirlere hitap ettiği Tej Sultan Oteli ise Hammamat’ın güney bölgesinde bulunuyordu. Koordinatörlüğünü Hamza Türkmen, Ahmet Ağırakça, Abdurrahman Dilipak, Fuat Değer’in yaptığı ve içinde İslami cemaat ve kuruluş temsilcilerinin; akademisyenlerin, avukatların, yazarların ve yayıncıların bulunduğu gezi ve diyalog gurubu ise aynı gün sabah saatlerinde Amel Yardım ve İnsan Hakları Kuruluşu Genel Direktörü Nasreddin Bahrini ile görüştüler.

Gezi kapsamında heyet, Tunus Sosyalist Partisi ve Selefi Islah Cephesi liderleriyle de görüşmeler yaptılar.

Islah Cephesi lideri Dr. Muhammed Hoca, Tunus'da Kur'an ve Sünnete uygun bir siyasi ve sosyal hayat inşa etmek için mücadele ettiklerini ve bu uğurda mensuplarının yıllarca hapislerde işkence gördüğünü ifade etti.

Hoca, devrimden sonra Tunus'da ciddi bir özgürlük ortamına kavuşulduğunu fakat bunun yeterli olmadığını, başta anayasa olmak üzere devletin ve toplumun İslami kurallara göre yeniden düzenlenmesi için çalıştıklarını söyledi

tunus-20130105-04.jpg

tunus-20130105-06.jpg

Ulustan Ümmete Gezi ve Diyalog Grubu” Tunus’un en önemli yardım ve insan hakları kuruluşu olan Emel Cemiyeti ile tanıştı. Cemiyet Genel Direktörü Nasreddin Bahrini 45 kişilik Türkiyeli Müslümanların oluşturduğu gezi ve diyalog heyetine Hammamat’ta yapılan bir toplantıda Cemiyet’in faaliyet alanı ve mücadele sahaları ile ilgili bilgi verdi.

Heyet üyelerinin sorduğu sorulara verdiği cevaplarla konuşmasını bitiren Bahrini özetle şunları söyledi:

Emel çalışması olarak başlangıçta biz bir hayır kurumu olarak kurulduk. Sadece mahkum ailelere gıda ve para yardımı yapıyorduk. Ancak siyasi bir yapımızın olması gerekliliğini de hiçbir zaman unutmadık. Fakat diktatörlük baskısı bizi bu alanda geride bıraktı. Hamdolsun şimdi tüm alanlarda varız. Uzman kadrolarımız var her alanda. Bu alanlar yardım grubu, yangın, sel, deprem gibi afet ekibi, sağlık ekibi, bireysel hayata destek proje ekibi, kültür ve bilim grubu gibi ekiplerimiz var. Sağlıkla ilgili tüm alanlarda ilgileniyoruz. Tunus’un birçok bölgesinde doktorlarımız halka hizmet veriyor. Arıcılık, tarım, fırıncılık gibi küçük ekonomik faaliyetlere destek veriyoruz. Evlere sağlıklı su götürmek için sarnıçlar yapıp koyular açıyoruz. Toplantı ve konferanslar düzenliyoruz.

Devrim süresince hiç bir batılı gücün desteği olmadı. Hatta Fransa Bin Ali için uçak hazırlatmıştı. Bunların hepsi Fransız basınında var. ABD ise tarafsız kalmıştı. İran ise devrimden önce açıkça Bin Ali’ye destek veriyordu. Nahda’nın İran’a sığınmak isteyen üyelerini kabul etmeyerek bu desteğini açıkça gösteriyordu. Devrimden sonra devrimle, iktidarla ilişkiye geçmeye çalışıyor.

Tunus’un şu an her alanda yardıma ihtiyacı var. Ancak biz dernek olarak kendi değerlerimize dokunmadan yapılacak yardımı kabul edebiliriz.

Devrimden önce de sonra da kadınlar derneğimizde faal olarak yer aldı. Erkeklerimiz hapisteyken kadınlarımız onurlarıyla çaba sarfettiler. Bununla birlikte en fazla acıyı çeken kadınlarımız oldu. Eşleri tutuklu olan kadınlarımız onurlarıyla ve ahlaklarıyla çok zor şartlarda çalışarak geçimlerini sağladılar. Bu nedenle kadınlarımıza bu fedakarlıklarımıza karşı ne yapsak azdır. Şu an derneğimizde toplumsal grubun ve sağlık grubunun başında kadın doktorlarımız var.

tunus-20130107-2.jpg

Tunus’ta gezi ve görüşmelere devam eden “Ulustan Ümmete Gezi ve Diyalog Grubu” son olarak En-Nahda Partrisi Örgütlenme Başkanı Amir El Üreyit ile görüştü.

Hammmat’ta iki gündür sürmekte olan Nahda Hareketi Partisi’nin Genişletilmiş Şura Toplantısı’ndan iki saatliğine ayrılarak gezi ve diyalog gurubu ile Tej Sultan Oteli’nde söyleşide bulunan Üreyit, Tunus İslami hareketinin gelişim seyri, yaşadığı sorunlar ve gelecek tasavvuru hakkında önemli vurgular yaptı.

tunus_20130107-22.jpgtunus_20130107-21.jpg

FAALİYETLER
Ramazan'da mazlum coğrafyalardaydık

İnsanı Müdafa ve Kardeşlik Derneği (İMKANDER), mübarek Ramazan ayı boyunca Gazze başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında mazlumlara yönelik insani yardım faaliyetlerinde bulundu.

Soframızı kardeşlerimizle bölüşüyoruz

İMKANDER olarak Ramazan ayı boyunca Afrika'da iftar sofraları kurarak kardeşlik iklimine katkı sunmaya çalışacağız.

Gazze de sıcak yemek dağıtımlarına devam ediyoruz

İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze halkına sıcak yemek ulaştırmaya devam ediyoruz.

Gazze'de soykırım var

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye başlattığı saldırı soykırıma döndü

Bir köyü daha suya kavuşturduk

Afrika'da şehitlerimiz adına hisseli su kuyuları açmaya devam ediyoruz. Uganda'nın Kamuli şehrinde açtığımız Sakarya Şehitleri Su Kuyusu bölge halkına umut oldu.

Kurbanlarınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık

İnsanı Müdafa ve Kardeşlik Derneği (İMKANDER) “Kurban Umuttur” sloganıyla düzenlediği vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu kapsamında dünyanın dört bir yanında kurbanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

Depremzede çocuklara oyuncak ve pamuk şeker hediyesi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bölgelerde konteyner kentlerde kalan afetzede çocuklara oyuncak ve pamuk şeker hediye ettik.

Birlikte aşacağız

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu bölgelerde çadırlarda kalan afetzede kardeşlerimize her gün aralıksız olarak yemek ulaştırmaya devam ediyoruz.