İMKANDER Derneği > FAALİYETLER |

Kemal Karaca Külliyesi hizmete açıldı


İMKANDER'in Afrika Uganda'da inşa ettiği Kemal Karaca Külliyesi hizmete açıldı.

Kemal Karaca Külliyesi hizmete açıldı

/ İSTANBUL

Dünyanın dört bir yanında insani yardım faaliyetleri yürüten derneğimiz, Afrika'da da ihtiyaç sahiplerine yönelik yardım çalışmalarına devam ediyor.

İMKANDER olarak Afrika Uganda'da inşa ettiğimiz Kemal Karaca Külliyesi hizmete açıldı.

Uganda'nın İganga şehrinde inşa edilen külliye, İMKANDER Genel Başkanı Murat Özer, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri ve hayırsever Yavuz Karaca, Merve Karaca ve Birsel Karacakurtoğlu'nun katılımı ile dualar eşliği açılarak hizmete girdi.

Kemal Karaca Külliyesi

Yetersiz şartlar altında eğitim almaya ve barınmaya çalışan ihtiyaç sahibi ve yetim çocukların eğitim ihtiyacının yanı sıra beden ve mental sağlığını da desteklemeyi hedefleyen bir kompleks yapı projesini hayata geçirdik.

Okul, cami ve yetimhane gibi hizmet binalarından oluşan Külliye, bölge halkının önemli insani ihtiyaçlarını karşılayacak.

Külliyenin okulunda 200 öğrenci eğitim görecek

Sömürgeciliğin izini fazlasıyla taşıyan Afrika insanını eğitmek, öncelikle kendine olan güvenlerini kazandırmakla kalmayacak, kadim bir medeniyetin çocuklarının modern dünyaya yeniden merhaba diyecek.

Külliyede bulunacak okulda, resmi müfredatın yanı sıra değerler eğitimi verilecek. Bu şekilde bir okula ve eğitime ulaşma imkânı olmayan ihtiyaç sahibi ailelerin çocukları için de çok önemli bir fırsat olacaktır.

Bu doğrultuda hizmet verecek olan okulumuzda çoğunluğu yetimlerden oluşan 200 çocuk eğitim görecek.

Yetimler için yatakhane de inşa edildi

Külliyenin içinde bulunan yetimhanede, yetim çocuklara barınma ve bakım ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, nezih bir ortamda yetişme ve ülke standartlarının üzerinde bir eğitim alma imkânı sağlayacaktır

İbadetler aksamayacak

Külliyenin önemli bir parçası olan cami bölgedeki müslümanların ibadet mekânı ihtiyacını karşılayacak. Aynı zamanda külliyede yapılacak çeşitli yardım faaliyetleri ihtiyaç sahibi aileler ile bağışçılar arasında bir köprü vazifesi görecektir.

Öğrencilere kırtasiye yardımı

Külliyede bulunan okul açılışının ardından okulda öğrenim görecek olan 200 öğrenciye defter, kalem, boyama kalemi, silgi ve cetvel gibi temel kırtasiye malzemelerinin bulunduğu paketler hediye edildi.

Okulun açılışında büyük bir heyecan yaşadığını anlatan ve kırtasiye malzemelerine kavuştuğu için mutluluk duyduğunu ifade eden yetim öğrencilerden Aalif da şunları söyledi:

“Hayatımda hiç hediye almamıştım. Çok mutluyum. Bir sürü hediyem oldu. Bu okulda eğitim alıp ileride halkıma faydalı bir insan olmak istiyorum.”

Bölge halkına erzak yardımı

Külliyenin açılışına bölge halkı da katılım sağladı. Ekiplerimiz, hayırseverlerle beraber bölge halkına temel gıda maddeleri içeren erzak yardımı dağıttı.

Dernek ekiplerimiz uzun yıllardır Uganda'nın pek çok bölgesinde, su kuyuları ve mescit inşaatlarının yanı sıra ihtiyaç sahiplerine düzenli olarak erzak yardımı da dağıtıyor.

Teşekkür

Kara kıtanın güneş yüzlü çocuklarının en önemli ihtiyaçlarını karşılayacak bu projenin hayata geçirilmesinde destekte bulunan kıymetli bağışçılarımız; Merhum Kemal Karaca'nın çocukları Yavuz Karaca'ya, Merve Karaca'ya ve Birsel Karacakurtoğlu'na İMKANDER ailesi olarak çok teşekkür ederiz.

Külliyeye ismini veren Kemal Karaca kimdir?

Kemal Karaca, 1949 yılında  Malatya’da doğdu.10 çocuklu bir ailenin ilk çocuğuydu. Küçük yaşta büyük sorumluluklar almayı öğrendi. Henüz 13 yaşındayken ailesini geride bırakıp tek başına İstanbul’a geldi. Gayrimüslim bir tüccarın yanında işe girdi. 19 yaşında evlenerek sorumluluklarına evlilik hayatını da ekledi. Eminönü'nde bir kravat dükkanında tezgahtarlık ile başlayan iş serüveni 1976 yılında sermayesi olmaksızın kendi kravat dükkanını açmasıyla yön değiştirdi. İmkansızlıklarla başlayan ticaret hayatı, önce Allah’ın yardımı sonra yıllar süren çalışma azmi ve kararlılığıyla bugünlere geldi. Bugün kurucusu olduğu Karaca İç Çamaşır Sanayi Limited Şirketi bünyesinde 200 kişiye istihdam sağlamıştır. Hayır yapmayı ve hayra vesile olmayı hayatı boyunca düstur edinerek çevresinde “baba” olarak adlandırılmıştır. Bir çok dernek ve vakfın kurulmasında destekçi olmuş, gençlerin eğitim görmesi noktasında katkıda bulunmuştur. 5 çocuk ve 9 torun sahibi olan Kemal Karaca 14 Aralık 2020 tarihinde Kovid nedeniyle ani bir şekilde vefat etmiştir. Yıllardır okul açma hayali olduğunu bilen evlatları İMKANDER vasıtasıyla Kemal Karaca Külliyesi'ni inşa ettirmiştir.

“Yedi şey vardır ki, kul vefâtından sonra kabrindeyken de bunların ecri kendisine ulaşır: Öğrettiği ilim, akıttığı su, açtığı su kuyusu, diktiği meyve ağacı, inşâ ettiği mescid, mîras bıraktığı Mushaf-ı Şerîf, vefâtından sonra kendisi için istiğfâr edecek hayırlı evlât.” (Beyhakî, Şuab, III, 248; Heysemî, I, 167)

« FOTOĞRAF GALERİSİ »


FAALİYETLER
Tümünü gör
Ramazan'da mazlum coğrafyalardaydık

İnsanı Müdafa ve Kardeşlik Derneği (İMKANDER), mübarek Ramazan ayı boyunca Gazze başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında mazlumlara yönelik insani yardım faaliyetlerinde bulundu.

Soframızı kardeşlerimizle bölüşüyoruz

İMKANDER olarak Ramazan ayı boyunca Afrika'da iftar sofraları kurarak kardeşlik iklimine katkı sunmaya çalışacağız.

Gazze de sıcak yemek dağıtımlarına devam ediyoruz

İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze halkına sıcak yemek ulaştırmaya devam ediyoruz.

Gazze'de soykırım var

İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye başlattığı saldırı soykırıma döndü

Bir köyü daha suya kavuşturduk

Afrika'da şehitlerimiz adına hisseli su kuyuları açmaya devam ediyoruz. Uganda'nın Kamuli şehrinde açtığımız Sakarya Şehitleri Su Kuyusu bölge halkına umut oldu.

Kurbanlarınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık

İnsanı Müdafa ve Kardeşlik Derneği (İMKANDER) “Kurban Umuttur” sloganıyla düzenlediği vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu kapsamında dünyanın dört bir yanında kurbanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

Depremzede çocuklara oyuncak ve pamuk şeker hediyesi

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bölgelerde konteyner kentlerde kalan afetzede çocuklara oyuncak ve pamuk şeker hediye ettik.

Birlikte aşacağız

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu bölgelerde çadırlarda kalan afetzede kardeşlerimize her gün aralıksız olarak yemek ulaştırmaya devam ediyoruz.