Sığınmacılar Ruanda'ya gönderilecek


İngiltere'de, ülkeye yasa dışı yollarla gelen sığınmacıların, Ruanda'ya gönderilmesine yönelik karar temyiz mahkemesine taşındı. Mahkeme, sığınmacılarla ilgili kararın uygulanmasına hükmetti.

Sığınmacılar Ruanda'ya gönderilecek

İngiltere'de, ülkeye yasa dışı yollarla gelen sığınmacıların, Ruanda'ya gönderilmesine yönelik karar temyiz mahkemesine taşındı. Mahkeme, sığınmacılarla ilgili kararın uygulanmasına hükmetti. Mahkeme kararının ardından yarından itibaren yasadışı mültecilerin, gruplar halinde Ruanda’ya gönderilmeye başlanacağı belirtildi.

İngiltere’de temyiz mahkemesinin düzensiz mültecileri, Afrika ülkesine götüren uçuşların yapılabileceğine karar vermesi, Birleşmiş Milletler’in tepkisine neden oldu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İngiliz Hükümeti'nin sığınmacıları Ruanda'ya göndermesiyle ilgili alınan mahkeme kararını eleştirdi ve iki ülke arasında Nisan ayında açıklanan anlaşmanın, tamamen yanlış olduğunu söyledi. Grandi, "Ruanda konusunda, son birkaç haftadır o kadar net konuştuk ki, bunun pek çok farklı nedenden ötürü yanlış olduğunu düşünüyoruz” dedi.

İngiltere'nin Uluslararası Mülteciler Sözleşmesi'ne taraf olduğunu belirten BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, anlaşmaya imza atan bir ülke olarak bu anlaşmanın getirdiği sorumlulukları, başka ülkelere ihraç etmeye çalışmanın, her türlü sorumluluk kavramına, uluslararası kurallara tamamen aykırı olduğunu ifade etti.

Ruanda'nın geçmişte on binlerce Kongolu ve Burundili mültecinin yaşadıkları konusunda kötü bir geçmişi olduğunu söyleyen Grandi, ülkenin bir davada gerekli olan mülteci statüsü değerlendirmelerini yapacak kapasiteye veya altyapıya sahip olmadığını ifade etti.

Yüksek Komiser Grandi, Birleşik Krallık Hükümeti'nin, uygulamanın asıl amacının, Avrupa kıyılarından, İngiliz Kanalı boyunca tehlikeli tekne yolculuklarından insanları kurtarmak olduğu yönündeki tezinin de kabul edilmez olduğunu söyledi. Grandi, “Tersi olsaydı, belki tartışabilirdik, ama burada, sorumluluğunu başka bir ülkeye, Ruanda'ya ihraç etmeye çalışan bir ülkeden, İngiltere’den bahsediyoruz. İnsanları tehlikeli yolculuklardan kurtarmak harika, kesinlikle harika ancak ama bunu yapmanın doğru yolu bu mu? Ben hiç öyle düşünmüyorum” diye konuştu.


İNSAN HAKLARI GÜNCESİ
Tümünü gör
quot Filistin'in tanınması ahlaki ve adildir quot

İki ülke daha Filistin'i devlet olarak tanıdı

ABD'de 2 bin 200 kişinin gözaltına alındı

Dünyanın önde gelen yüksek öğrenim kurumlarında 16 Nisan'dan bu yana İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları protesto edilirken, ABD'de protestolara katılan yaklaşık 2 bin 200 kişi gözaltına alındı.

İsrailliler sokakta Atlı birliklerle müdahale

İsrailliler, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir anlaşması yapılması ile Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası talebiyle ülke genelinde gösteriler düzenledi.

quot Utanın Gazze'de İkinci Dünya Savaşı'ndan fazla gazeteci öldürüldü quot

103 yıldır düzenlenen Beyaz Saray Muhabirleri Derneği Yemeği'ne Filistin protestoları damga vurdu.

Gazze'deki hastanelerde toplu mezar bulunduğu iddiaları hakkında ne biliniyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze’de İsrail saldırılarından sonra Nasır ve El Şifa Hastaneleri’ndeki yıkım ve bölgede toplu mezarlar bulunduğu haberlerinin kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.

Ruanda Dolambaçlı bir yol mu çıkmaz sokak mı yoksa yeni

Ruanda'nın başkenti Kigali'deki Hope Hostel (Umut Pansiyonu) neredeyse iki yıldır Britanya'nın istemediği göçmenleri kabul etmeye hazır bir şekilde bekliyor.

Amerika'nın dört bir yanındaki üniversitelerde Filistin'e destek gösterisi

George Washington Üniversitesi, Columbia Üniversitesi, New York Eyalet Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi öğrencilerinin Filistin'e destek gösterisi devam ediyor.

BM özel raportörleri quot Ruanda Planı'nı quot uygulayacak havacılık dünyası

Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörleri, İngiltere'nin düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme işlemine aracılık etmesi halinde insan hakları ihlallerinin ortağı olacaklarını söyledi.