İMKANDER Derneği > İNSAN HAKLARI GÜNCESİ |

Gazze'deki gözaltı videoları


İsrail ordusu BBC'nin haberi sonrası inceleme başlattı

İsrail ordusu, Gazze’de gözaltına alınan kişileri elleri ve gözleri bağlıyken çeken ve videolarını internette paylaşan askerlerle ilgili işlem başlatılacağını açıkladı.

Açıklamada, beklenen davranışı göstermeyen sıra dışı vakaları tespit etmek için çalışılacağı kaydedildi.

BBC’nin doğrulama servisi BBC Verify, Kasım’dan bu yana İsrailli askerlerin paylaştığı yüzlerce saatlik videoları izleyerek gözaltındaki sekiz kişiyi teşhis etmişti.

Son açıklamada" emir komuta zincirinde önlemler alınacağı" da ifade edildi.

Gözaltındaki kişilerin elleri ve gözleri bağlıyken çekilen videolarının internette paylaşılması, uluslararası hukukun ihlali olabilir.

BBC’ye konuşan hukukçular, savaş hukukuna göre gözaltına alınan kişilerin aşağılama veya kamuya teşhir edilmesinin yasak olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler’in uluslararası ceza mahkemelerindeki kıdemli danışmanı Dr. Mark Ellis bu videoların, savaş esirlerine yönelik uluslararası kuralların ihlali anlamına gelebileceğini söyledi.

Üçüncü Cenevre Sözleşmesi’nin 31. maddesi savaş esirlerinin şiddet, tehdit, aşağılama veya kamuoyunun merakından korunması gerektiğini belirtiyor.

BM danışmanı Dr. Mark Ellis, savaş esirlerinin aşağılanmaması, küçük düşürülmemesi ve kamuoyunda onlara yönelik merak uyandırılmaması gerektiğini söylüyor:

“İnsanları iç çamaşırlarıyla yürütüp bunu videoya almak kesinlikle bu kuralın ihlalidir.

“Mevcut kurallar bu yapılanların hiçbirine izin vermez.”


İNSAN HAKLARI GÜNCESİ
Tümünü gör
Suriyelilerin gönüllü geri dönüş mesaisi devam ediyor

Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı Gönüllü Geri Dönüş Merkezi’nde yoğunluk devam ediyor. Ülkesine dönen Suriyelilerden Numır Abdulsalam, Türkiye’de geçirdiği 12 yılın ardından Halep’e döndüğünü ve ilerleyen yıllarda turist olarak yeniden gelmek istediğini söyledi.

500 039 den fazla insan kayıp

Birleşmiş Milletler, haziran ayının sonlarından bu yana Myanmar açıklarında meydana gelen iki büyük tekne kazasında 500'den fazla kişinin öldüğünden endişe edildiğini açıkladı.

Mülteci kampında onlarca evi ateşe verdi

İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nın doğusunda onlarca ev ve mülkü ateşe verdiği bildirildi.

Sumud Konvoyu ilerliyor

Gazze’deki ablukayı kırmak için yola çıkan Mağrib Direniş Konvoyu Trablus’un doğusundaki Tacura kentine ulaştı.

Soykırım derinleşiyor

İsrail'in, Gazze'de 20 aydan fazla süredir devam eden soykırımı ve yardım girişini engellemesi nedeniyle en temel ihtiyaçlarından bile yoksun Filistinliler, yardım iddiasıyla kurulan dağıtım noktalarında, İsrail ordusunun saldırılarına maruz kalıyor.

Soykırım devam ediyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 51 bin 65'e yaralıların sayısı 116 bin 505'e yükseldi.

Esed ailesi katliamlarla hafızalara kazındı

Baas rejimi ve Esed ailesinin iktidarda geçirdiği süre boyunca Suriye'de yaptığı katliamlar hafızalara kazındı.

167 sağlık çalışanı öldü

İsrail'in Lübnan'da 8 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarında ölen sağlık çalışanlarının sayısının 167'ye, yaralananların 275'e yükseldiği bildirildi.