Hükümete dava açmaya hazırlanıyorlar


Hollanda'da mülteci derneği Vluchtelingenwerk Nederland, Hollanda hükümetine ve Sığınmacı Kabul Merkezi Kurumuna (COA), mültecilere gerekli hukuki korumayı sağlamadığı gerekçesiyle dava açacağını açıkladı.

Hükümete dava açmaya hazırlanıyorlar

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, hükümetin ilticacılara gerekli hukuki korumayı sağlayamadığı gerekçesiyle 3 haftada davanın açılmış olacağı duyuruldu.

Açıklamada, iltica merkezlerinde uzun süredir yaşanan yer eksikliği, yoğunluk ve başvuruların değerlendirme sürecinin uzunluğu gibi sorunların giderek derinleştiği ifade edildi.

COA'ya karşı açılacak davayla "kördüğüme dönen" mülteci sorununun çözülmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Mülteciler çadırlarda yatıyor

Açıklamada, geçici koruma merkezlerinde yoğunluk ve başvuru sürecinin uzunluğu sebebiyle mültecilerin aylarca iltica merkezlerinin geçici barınma merkezlerde beklediği hatırlatıldı.

Buradaki yerlerin dolmuş olması sebebiyle iltica başvurusu yapan birçok kişinin yeşillik alana kurdukları çadırlar ve spor salonlarında kamp yataklarında yattığına dikkat çekildi.

Gıda, yatak, temizlik malzemesi, koruma ve mahremiyet şartları bakımından mültecilere asgari korumanın sağlanamadığına işaret edilen açıklamada, mültecilerin bedensel ve ruhsal sağlığının olumsuz etkilendiği kaydedildi.

İltica başvuruları ulusal krize dönüştü

Hollanda'nın Ter Apel şehrindeki iltica başvuru merkezinde aylardır süren yoğunluk ulusal krize dönüştü.

Açıklamada, ulusal krize dönüşen mülteci probleminin başvuru sayısındaki yoğunluktan ziyade süreci idare eden kurumlardan kaynaklandığı bilgisi paylaşıldı.

Siyasi sebeplerle mülteci kabul sisteminin kalıcı krize dönüştüğü aktarılan açıklamada, bütçe kesintileri ve birçok başvuru merkezinin kapatılmasının problemi derinleştirdiği aktarıldı.

Mahkemeden alınacak karar ve hükümetin yapacağı kanun değişiklikleriyle merkezi hükümetin mülteci kabulü noktasındaki direktiflerinin belediyeler açısından bağlayıcı olmasının hedeflendiği kaydedildi.

Hollanda İnsan Hakları Enstitüsü, hükümete, Ukraynalı mülteciler ile diğer mülteciler arasında uyguladığı ayrımcı politikalara son vermesi tavsiyesinde bulunmuştu.


İNSAN HAKLARI GÜNCESİ
Tümünü gör
quot Filistin'in tanınması ahlaki ve adildir quot

İki ülke daha Filistin'i devlet olarak tanıdı

ABD'de 2 bin 200 kişinin gözaltına alındı

Dünyanın önde gelen yüksek öğrenim kurumlarında 16 Nisan'dan bu yana İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları protesto edilirken, ABD'de protestolara katılan yaklaşık 2 bin 200 kişi gözaltına alındı.

İsrailliler sokakta Atlı birliklerle müdahale

İsrailliler, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir anlaşması yapılması ile Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin istifası talebiyle ülke genelinde gösteriler düzenledi.

quot Utanın Gazze'de İkinci Dünya Savaşı'ndan fazla gazeteci öldürüldü quot

103 yıldır düzenlenen Beyaz Saray Muhabirleri Derneği Yemeği'ne Filistin protestoları damga vurdu.

Gazze'deki hastanelerde toplu mezar bulunduğu iddiaları hakkında ne biliniyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Gazze’de İsrail saldırılarından sonra Nasır ve El Şifa Hastaneleri’ndeki yıkım ve bölgede toplu mezarlar bulunduğu haberlerinin kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.

Ruanda Dolambaçlı bir yol mu çıkmaz sokak mı yoksa yeni

Ruanda'nın başkenti Kigali'deki Hope Hostel (Umut Pansiyonu) neredeyse iki yıldır Britanya'nın istemediği göçmenleri kabul etmeye hazır bir şekilde bekliyor.

Amerika'nın dört bir yanındaki üniversitelerde Filistin'e destek gösterisi

George Washington Üniversitesi, Columbia Üniversitesi, New York Eyalet Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi öğrencilerinin Filistin'e destek gösterisi devam ediyor.

BM özel raportörleri quot Ruanda Planı'nı quot uygulayacak havacılık dünyası

Birleşmiş Milletler (BM) özel raportörleri, İngiltere'nin düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme işlemine aracılık etmesi halinde insan hakları ihlallerinin ortağı olacaklarını söyledi.