İMKANDER Derneği > İNSAN HAKLARI GÜNCESİ |

İsrail-Filistin Gündemi İçin Şiddete Son Verilmelidir


BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, İsrail-Filistin gündemiyle ilgili yaptığı açıklamada, son 48 saat içinde yaşanan olayları korkunç olarak nitelendirerek, sivillere sağlanması gereken temel korumaların hiçe sayıldığını belirtti.

İsrail-Filistin Gündemi İçin Şiddete Son Verilmelidir

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, İsrail- Filistin gündeminde son 48 saate yaşananlarla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, " Gazze'de son 48 saat içinde yaşanan korkunç olaylar inanılır gibi değil. Sığınaklara dönüştürülen okullarda çok sayıda insanın öldürülmesi, yüzlerce insanın Şifa hastanesinden canlarını kurtarmak için kaçması ve Gazze'nin güneyinde yüz binlerce insanın yerinden edilmeye devam etmesi, uluslararası hukuk uyarınca sivillere sağlanması gereken temel korumaları hiçe sayan eylemlerdir" ifadelerine yer verdi.

Volker Turk, İsrail'in Al Fakhoura okuluna düzenlediği saldırının ardından çekildiği iddia edilen görüntüler dehşet vericidir diyerek çok sayıda kadın, çocuk ve erkeğin ağır yaralandığını ya da öldüğünü belirtti. Turk son duruma ilişkin, "Son 48 saat içinde yerinden edilmiş Filistinlilere ev sahipliği yapan en az üç okul daha saldırıya uğradı. İsrail askeri operasyonları Şifa hastanesi içinde ve çevresinde devam etmektedir. BM meslektaşları dün bölgeyi ziyaret etti ve 'ölüm bölgesi' olarak tanımladıkları yere ilk elden tanık oldu. Sağlık personeli, hastalar ve siviller, İsrail ordusu tarafından verilen emir üzerine hastaneden kaçtı. Yüzlerce kişinin hayatlarını, sağlıklarını ve güvenliklerini büyük riske atarak yaya olarak güneye doğru ilerledikleri görüldü. Peki nereye? Gazze'de hiçbir yer güvenli değil" dedi.

Gazze'ye ulaştırılması beklenen insani yardımların kısıtlamalara maruz kaldığının altını çizen Turk, "Han Yunus'ta İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze'nin dört bir yanında saldırılar düzenlenirken bile, bölge sakinlerinin belirtilmemiş 'tanınmış sığınaklara' gitmelerini talep eden broşürler atıyor. Hayat kurtaran yardımlara getirilen aşırı kısıtlamalar nedeniyle zaten yerlerinden edilmiş olan Filistinliler, giderek azalan, aşırı kalabalık, sağlıksız ve güvensiz alanlara mecbur kalarak temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Uyarılar ne olursa olsun, İsrail nerede olurlarsa olsunlar sivilleri korumakla yükümlüdür" dedi.

Turk, saldırıların uluslararası insani hukuka aykırı olduğunu belirterek, "Çocukların, kadınların ve erkeklerin yüzlerine kazınan acı, dehşet ve korku dayanılamayacak kadar büyüktür. İnsanların akıllarının başlarına gelmesi için daha ne kadar şiddet, kan dökülmesi ve sefalet yaşanması gerekecek? Daha kaç sivil öldürülecek? Buna bir son verilmelidir. İnsanlık önce gelmelidir. İnsani ve insan hakları temelinde bir ateşkese şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır" ifadelerini kullandı.


İNSAN HAKLARI GÜNCESİ
Tümünü gör
Sumud Konvoyu ilerliyor

Gazze’deki ablukayı kırmak için yola çıkan Mağrib Direniş Konvoyu Trablus’un doğusundaki Tacura kentine ulaştı.

Soykırım derinleşiyor

İsrail'in, Gazze'de 20 aydan fazla süredir devam eden soykırımı ve yardım girişini engellemesi nedeniyle en temel ihtiyaçlarından bile yoksun Filistinliler, yardım iddiasıyla kurulan dağıtım noktalarında, İsrail ordusunun saldırılarına maruz kalıyor.

Soykırım devam ediyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 51 bin 65'e yaralıların sayısı 116 bin 505'e yükseldi.

Esed ailesi katliamlarla hafızalara kazındı

Baas rejimi ve Esed ailesinin iktidarda geçirdiği süre boyunca Suriye'de yaptığı katliamlar hafızalara kazındı.

167 sağlık çalışanı öldü

İsrail'in Lübnan'da 8 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarında ölen sağlık çalışanlarının sayısının 167'ye, yaralananların 275'e yükseldiği bildirildi.

Ölü sayısı 654 039 e yükseldi

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada İsrail'in Lübnan'a yaptığı hava saldırılarında Pazartesinden bu yana 654 kişinin öldüğü bildirildi. Lübnan Dışişleri Bakanlığı, ülkede 500 bine yakın kişinin evlerinden olduğunu söyledi.

Gazze 039 de can kaybı 40 bin 534 039 e

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bin 534'e yükseldi.

Cezayirli düşünür Abdurrezzak Makri İsrail devletinin Batı sömürgeciliğinin tarihi bir

İsrail'in Gazze'deki ayrım gözetmeyen saldırıları, Batı'nın sömürgeci mirasıyla örtüşen bir şiddet ve soykırım politikası olarak ele alınıyor ve İsrail'in İslam dünyasının kalbine yerleştirilen bir ileri karakol olduğu düşünülüyor.