Afrika'ya umutsun!
İNSAN HAKLARI GÜNCESİ,

Libya'da savaş mağdurları adalet istiyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Libya'da savaş suçu ve insan hak ihlallerine dair yeni belgeler elde etti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine (BMİHK) bağlı Libya üzerine Bağımsız Bilirkişi Heyeti başkanı Muhammed Avcar ve insan hakları uzmanları tarafından hazırlanan raporda, Libya'daki insan hakları durumuna dair elde edilen bulgular paylaşıldı.

Raporda yer alan bulgularda, taraflar arası çatışmalarda sivillerin direkt hedef alınması, keyfi tutuklama, sivillerin kayıplara karışması, cinsiyet temelli saldırı ve işkence gibi hak ihlalleri yapıldığı kaydedildi.Bunun yanı sıra gazeteciler, insan hakları savunucuları, sivil toplum kuruluş çalışanları ve azınlıklara da kovuşturma ve şiddet gibi uygulamalarda bulunulduğu ifade edildi..

Heyet Başkanı Avcar, yayımlanan raporda Libya'da insan haklarına yönelik ciddi oranda yeni ihlaller tespit ettiklerini belirterek, "Heyet olarak uluslararası camiaya, Libya'daki ilgili yetkilileri, söz konusu hak ihlallerine dair uluslararası standartlar uyarınca acil soruşturma başlatmaya ve sorumluları kovuşturmaya çağırıyoruz." ifadesini kullandı.