Afrika'ya umutsun!
İNSAN HAKLARI GÜNCESİ,

Mültecilere karşı suç politikalarına son verin!

Mültecilere karşı suç politikalarına son verin

Fas ve İspanyol insan hakları örgütleri, Fas-İspanya sınırında yaşanan mülteci katliamına dair ortak açıklamasında, "Katil, İspanya-Fas göçmenlik anlaşması” dedi.

Fas ve İspanyol insan hakları örgütleri de konuyla ilgili ortak açıklama yayımladı. Fas İnsan Hakları Örgütü (AMDH), İspanya merkezli “Caminando fronteras/Sınırlarda yürümek”, Attac Maroc, Savunmasız Durumdaki Göçmenlere Yardım Derneği ve Faz Sahraaltı Toplulukları Kolektifi imzalarıyla yayımlanan açıklamada, “Katil, İspanya-Fas göçmenlik anlaşması” denildi.

Açıklamada yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

• Yaralı göçmenlerle derhal ilgilenilmemesini ve bu durumun mağdur sayısını arttırmasını kınıyoruz. Bu trajedinin ardından hastaneye kaldırılan herkese yeterli ve kaliteli sağlık hizmeti verilmesini talep ediyoruz.
  • Fas makamlarından, göçmen topluluklarla iş birliği içerisinde, kurbanların kimliklerinin tespit edilmesi ve cenazelerin ailelerine iade edilmesi işlemlerine devam etmelerini talep ediyoruz.
  • Bu insanlık trajedisinin aydınlatılması için hem Fas ve İspanya tarafından hem de uluslararası düzeyde derhal bağımsız bir adli soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz.
  • Avrupa Birliği ve onun suç ortakları olan devletler, çeşitli uluslararası örgütler ve bu suç politikalarının taşeronluğunu yapan çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından finanse edilen suç politikalarına son verilmesini talep ediyoruz.
  • Fas’ta bulunan Afrika ülkelerinin diplomatik temsilciliklerini, uygulanmakta olan politikaların suç ortağı olmak yerine, vatandaşlarının korunmasına yönelik sorumluluklarını tam olarak üstlenmeye çağırıyoruz.
  • İnsan hakları ve göçmen hakları örgütlerini ve hareketlerini, yaşam hakkının her zamankinden daha fazla tehlikede olduğu bu kritik anda harekete geçmeye çağırıyoruz.