Afrika'ya umutsun!
İNSAN HAKLARI GÜNCESİ,

Uygur Türkleri Çin'e iade edilmesin

Çin Komünist Partisi idaresindeki Çin hükumeti, toplama kamplarında ve ceza kamplarında insanlık dışı şartlarda tutulan Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri dünya kamuoyundan gizliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 50. oturumunda konseye üye 47 ülke adına, Doğu Türkistan’da milyonlarca insanın toplama kampına kapatılması, işkence, insanlık dışı, zalimce cezalandırma, zorla kısırlaştırma, cinsel şiddet, zorla çalıştırma ve çocukların ebeveynlerinden koparılmasına dair duyulan endişeler dile getirildi. Çin, bağımsız gözlemcilerin bölgeye engelsiz erişimine izin vermeye çağrıldı.

BM’ye Üye ülkelerin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine ilişkin derin kaygılarının sürdüğü dile getirilen açıklamada, kapsamlı araştırmalara dayanan çok sayıda güvenilir raporun, milyonlarca insanın keyfi olarak gözaltında tutulduğunu kanıtladığı belirtiliyor. Dahası, Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri ve diğer Müslümanların yaygın elektronik takibe ve ayrımcı uygulamalara maruz kaldığı, Uygur kültürü ile din ve inanç özgürlüğü dahil temel hak ve özgürlükler üzerinde aşırı kısıtlamaların uygulanmasının devam ettiğine dikkat çekildi. Ülkeler, Doğu Türkistan’daki insan hakları durumu nedeniyle diğer ülkelerden, Uygur Türklerine yönelik “sığınmacıları iade etmeme” kuralını uygulamasını talep etti.