İMKANDER

İNSANI MÜDAFA VE KARDEŞLİK DERNEĞİ YÖNETİMİ

Biz Kimiz?

İslam dünyası son yüz yılını işgal, savaş ve iç çatışma gerçeği ile doldurdu. Kafkasya, Suriye, Irak, Afganistan, Filistin, Filipinler, Keşmir ve Somali gibi pek çok ülkede milyonlarca insan yaşanan çatışmaların mağduru oldu. İnsanlar kendi topraklarını terk etmek zorunda kalırken, yüz binlerce insan ise yaralı olduğu için ya da bakımsızlık; temiz su, gıda eksikliği ve bulaşıcı hastalıklar sebebiyle hastalanarak tedaviye muhtaç duruma geldiler.

İMKANDER, yaşanan bu savaşlar ve işgaller sebebiyle topraklarından ayrılmak zorunda kalan muhacirlere yardım amacıyla 2009 yılında kuruldu. Bugün hem ülkemize sığınmış olan muhacirlere hem de kendi ülkesi içerisinde göç etmek durumunda kalan muhtaçlara yardım götürüyor. Derneğimiz hayırseverlerimizin katkılarıyla insani kriz yaşanan yüzlerce noktaya ulaşmayı başardı ve kuruluşundaki misyonu olan "muhacir ve ensar"ı buluşturmaya gayret ediyor.

Ne Yapıyoruz?

Temel İhtiyaçları Karşılıyoruz

Zor durumdaki muhacirlerin, özellikle dul ve yetimlerin "barınma, elektrik, yakıt, su faturası, yiyecek-içecek ve giysi" gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Her ay düzenli olarak yetimlerin bulunduğu evlere nakit yardımı yapıyoruz. Sadece Ramazan ayında değil, 12 ay boyunca ihtiyaç sahiplerine erzak paketleri ulaştırıyoruz.

Eğitim Desteği Veriyoruz

2010 yılından bu yana Muhacir Okulu adı altında çocuklarımıza ve annelerine eğitim desteği veriyoruz. Muhacirlerin ülkemize adaptasyonun önündeki en büyük engel olan dil problemini çözmek üzere Başakşehir'deki temsilciliğimizde Türkçe dil dersleri veriyoruz. Çocuklarımız bunun yanı sıra okulumuzda Matematik, Sosyal Bilgiler, Tarih,  Kur'an-ı Kerim ve temel İslami ilimler konularında dersler alıyorlar. Tamamen ücretsiz olan okulumuzda Kafkasya'nın farklı bölgelerinden ve Suriye'den gelen muhacir hanımlar da Türkçe derslerini profesyonel eğitmenlerden alıyorlar.

Sağlık Yardımı Sağlıyoruz

Muhacirlerin en büyük sıkıntılarının başında sağlık sorunları geliyor. Vatandaşlık, resmi mültecilik gibi her hangi bir hukuki statüye sahip olmayan muhacirler, ülkemizde ücretsiz sağlık hizmeti alamadıkları için tedavilerine partner sağlık kuruluşlarımızın desteğiyle yardımcı oluyoruz. Çocuk ve kadın hastalıklarının, savaş sebebiyle yaşanan fiziksel ya da psikolojik rahatsızlıkların tedavilerine yardımcı oluyor, engellilerin protezlerini tedarik etmeye çalışıyor ve sünnet organizasyonları düzenliyoruz. Derneğimiz, Suriye'de yaşanan savaş sebebiyle sınır illerimize gelen yaralıların tedavileri ve rehabilitasyonları için kurulan geçici sağlık merkezlerine destek veriyor. Sürekli ilaç kampanyaları ile hem Türkiye'de hem de Suriye'de sağlık merkezlerini destekliyoruz.

Hukuk Desteği ve İnsan Hakları Çalışmaları

İMKANDER bir insani yardım örgütü olduğu gibi aynı zamanda bir "İnsan Hakları" Örgütü olarak, muhacirlerin hukuki problemlerini çözmeye çalışıyor. Mülteci statüsünün kazandırılması, sığınmacıların iade edilmelerinin engellenmesi, muhacirlerin insanca yaşam standartlarında barındırılmaları gibi pek çok alanda uluslararası insan hakları örgütleriyle birlikte çalışmalar yapıyor, ortak kampanyalar düzenliyoruz. Periyodik olarak insan hakları raporlarıyla başta Kafkasya'da olmak üzere dünyadaki insan hakları ihlallerine karşı duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz.

Konferans ve Paneller

Muhacirlerin problemlerinin ve İslam dünyasındaki krizlerin çözümü konusunda paneller ve konferanslar düzenliyor, çeşitli ulusal ve uluslararası toplantılarda insan hakları bilincinin yükseltilmesine katkı sunmaya çalışıyoruz. Mültecilerin kendi problemlerini daha rahat ifade etmelerini sağlamak için basın toplantıları ve konferanslar düzenliyor, seslerini duyurmaya çalışıyoruz. Bu anlamda 2012 yılından bu yana düzenlediğimiz Uluslararası Kafkasya Konferansları tüm diyasporanın ve dünya medyasının geniş ilgisini çekmeyi başardı.

Kurban ve Ramazan Organizasyonları

Her yıl Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahiplerine erzak yardımı yapıyoruz. Dünyada savaşın ve insani krizin yaşandığı bölgelerde kurban organizasyonları düzenliyor, Türkiye'de bulunan sığınmacılara ve kendi ülkelerinde daha güvenli gördükleri bölgelere göç etmek zorunda kalan muhacirlere kurbanlarınızı ulaştırıyoruz.

Afkika Su Kuyusu, Mescit ve Okul Yapımları

Yeraltı zenginlikleri, benzersiz coğrafyası, hayvan ve bitki çeşitliliği Afrika'yı sömürgecilerin yüzyıllardır iştahını kabartan bir kıta haline getirdi. Dünyamızda çoğu çocuk olmak üzere günde ortalama 28.000 kişi temiz su eksikliğinden kaynaklanan bulaşıcı hastalıklar sebebiyle yaşamını yitiriyor. Biz de 2016'dan bu yana Afrika'nın en ücra köylerinde su kuyuları açarak halkın temiz suya kavuşmalarını sağlıyoruz. Yetimhane ve okullara destek sağlıyor, mescidi olmayan köylere mescit inşa ediyoruz. Sünnet çalışmalarının yanı sıra Kurban ve Ramazan dönemlerinde de Afrika'da organizasyonlar düzenliyoruz.

Arakan İnsani Yardım Çalışmaları

Myanmar ordusunun topraklarından çıkararak katlettiği ve canını kurtarabilenlerin Bangladeş'e sığındığı nüfusları 1 milyonu bulan Arakanlı Müslümanlara da derneğimiz insani yardım faaliyetlerinde bulunmaktadır. Mülteci kamplarında erzak ve battaniye dağıtımının yanı sıra yine kurban çalışmaları da devam etmektedir.

Raporlama

Her yıl denizlerde yaşanan mülteci ölümlerinin ay ay istatistiklerini tutuyor ve İngilizce ve Türkçe raporlayarak dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen siyasi parti, STK ve parlamenterlerine gönderiyoruz. Mülteci ölümlerinin önüne geçebilecek çözüm önerilerimiz de her yıl ölüm rakamlarının değiştiği raporumuza ekliyoruz.

Neler Yapabilirsiniz?

Bir yetimin ihtiyacını karşılayabilir, bunun için aylık ödeme yapabilirsiniz.

Yetimlerin evlerinin faturalarını ödeyebilirsiniz.

Yetimlerin eğitimlerine katkı sunabilirsiniz.

Kurban, adak, akika bağışlayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz.

Erzak bağışı yapabilirsiniz.

Alışveriş çeki hediye edebilirsiniz.

GENEL MERKEZ

Akdeniz Cad. No. 19 Fatih, İstanbul Türkiye

Telefon: 0212 488 66 06

Fax: 0212 381 63 28

TEMSİLCİLİKLER

GAZİANTEP TEMSİLCİLİĞİ

TEMSİLCİ SAİT GÖKDERE

ADRES

Mücahitler Mah. 52083 Numaralı Sok. No: 42 Yasem İş Merkezi Kat: 9 No:901 Şehitkamil/GAZİANTEP

DERNEĞİMİZİN AMACI

Savaş, işgal ya da iç çatışma sebebiyle yurtlarından edilmiş dul, yetim, hasta, gazi ve mültecilere maddi, manevi ve hukuki konularda imkanlar ölçüsünde yardımcı olabilmek, Afrika başta olmak üzere açlığın ve kıtlığın olduğu bölgelerde ve mülteci kamplarında yardım organizasyonları düzenlemek.