Afrika'ya umutsun!

Yazarlar

Murat Özer

Suriye'de güzel gelişmeler var...

13:35, 18 Ocak 2013 Cuma

İMKANDER heyetiyle birlikte Suriye'ye bir kez daha gittik. Suriye'ye daha önce Eylül ayında gitmiştim. Sınıra yakın Atma Kasabasına kadar gidip yardım dağıtıp dönmüştük. Şimdi ise Halep'e 20 km. mesafedeki Dar-et Izze'ye kadar giderek, çatışma alanlarına biraz daha yakın bir noktaya yardım ulaştırdık. Bebek maması, temel gıda maddeleri ve çadır gibi yardım malzemelerini Ed Dana ve Dar-et Izze'de dağıttık. Bu bölgelerden Esed'in katilleri tamamen çekilmişler. Zaman zaman hava saldırısı düzenliyorlar, fakat hayat normal işleyişine dönmeye de bir yandan devam ediyor. Gece boyunca, Halep yolu üzerinde bulunan Esed'in kalelerinden atılan havan topları uzağımızda bir yerlere düşüyor. Bombalar geceyi büyük bir gürültüyle aydınlatıyor. İnsanlar bu sese alışmışlar, tıpkı sırtlarında silahlarıyla yolda kendilerine selam veren Arnavut, Azeri, Türkiyeli, Libyalı, İngiltereli, Portekizli, Çeçen mücahidlere alıştıkları gibi..

Bölgenin ileri gelen direniş liderlerinden Ebu Sıddık'la görüşüyoruz. Sabah namazından sonra bize iki saatini ayırıyor. Bizden sonra Ahrar-uş Şam Hareketi'nin lideriyle randevusu var.  Kendisiyle ümmetin genel meselelerinden siyasi tarihe, Baas ve Kemalist ideolojinin yakınlıklarından, tekfir meselelerine kadar uzanan bir sohbet yapıyoruz. Kibar ve mütevazi birisi. Sesini yükseltmeden tane tane konuşuyor. Sözlerimiz bitmeden asla konuşmaya başlamıyor. Irak'ta yaşananlardan ders çıkarttıklarını, tekfir konusunda hassas olduklarını anlatıyor. Halka hizmet etmek maksadıyla harekete eden mücahidlerin halka karşı merhametle yaklaşması gerektiğini, halkın bir anda değişmesinin beklenemeyeceğini ifade ediyor. Merhalenin gözetilmesi gerektiğini, halkın cahili anlayıştan tevhidi bilince çok çabuk gelemeyeceğini, sabırla tebliğ etmek gerektiğini söylüyor. Tüm İslami gruplarla iyi ilişkiler tesis etmeye gayret ettiklerini, şiarlarının Kur'an'da da ifade edildiği gibi "Müminlere karşı müşfik, Kafirlere karşı şedit" olduğunu vurguluyor.

Ebu Sıddık konuştukça, ona hayran kalıyorsunuz. Ümmetin maslahatını gözeten, merhaleyi önceleyen tertemiz akideye sahip bu adamı görünce Suriye direnişinin ümmete neler kazandırdığına bir kez daha şahit oluyorsunuz. Halep'te bir fabrikanın silahlı direnişçi bir grup tarafından ele geçirildiğini, bundan sonra ise üretimin durduğunu, bunun son derece yanlış bir uygulama olduğunu söylüyor. "Üretim devam etmeli, Halk bizim Esed rejimine karşı savaşan adil ve güvenilir insanlar olduğumuzu bilmeli" diyor. İslami yapıların bu tarz yanlışlara düşmediğini, bir fıkıh ve savaş disiplinine sahip olduğunu, eksikliklerin ise kısa sürede kapatılacağını ifade ediyor. Sadece bu örnek bile, halk hareketlerine İslami yapıların öncülük etmesiyle nelerin değişebileceğine dair güzel bir örnek. Suriye direnişi büyüdükçe, İslamileşiyor. İslamileştikçe hepimize yol göstermeye başlıyor. Şimdi Suriye direnişi için seferber olma zamanı, yoksa yarın bizim için çok geç olabilir. Kendimiz için bir şeylerin değişmesini istiyorsak emin olun, Suriye direnişi için çalışmak gerekiyor.

Başkanın diğer yazıları

Suriye Halkı Açlığın Pençesinde

İMKANDER Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte gittiğimiz Suriye'de gördüklerimizi anlatabilmek o kadar da kolay değil.

Kafkas Halkları Etnik Milliyetçiliği Reddediyor: Çözüm İslam'da Birliktir!

Kafkasya halkları, cephede mücahidlerin aralarında tesis etmeyi başardığı birleşmeyi, şimdi diasporadan başlayarak sürdüreceklerini ifade etmiş oldular.